Yapılarda su sorunu çok kapsamlı bir konudur. Teknik bilgi, fizik kanunları bilgisi, kimya bilgisi ile birlikte uygulamadaki sorunları tanıma ve deneyim gerektirir. Yapı - Temel Su Yalıtımı ve su ilişkisinde kapilariteyle (kılcallık); özellikle yapı zemin suyunun altına inilen yapı elemanlarında basınçlı suyun, etki alanına ve malzeme geçirimliliğini göre yatay ve düşey yönde malzeme boşluklarından yükselmesi ancak önlem alınırsa engellenebilir. Su mevsimlere göre değişen yer altı suyu ve/veya basınçlı su şeklinde elemanlar ile ilişkilidir. Yapıda basınçlı su ve kılcal olaylarının etkili olduğu bölümler, temeller, bodrum duvar ve döşemelerdir. Suyun kaynağından kesilmesi problemin kesin çözümüdür. Fakat bu çoğu zaman olanaksızdır. Bu durumda suyu yapıdan uzaklaştırmak veya yalıtımı ile yapı ve su etkileşimini önlemek gereklidir. Suyun geçişini engellemek zor olduğundan yalıtım yöntem ve tiplerini ve uygulama şekline karar vermek önemlidir. Su geçirimlilik yanında ortaya çıkan iç gerilmeler, malzemenin zayıf olduğu yerde, hasara neden olacaktır.
Bu konuda alınacak önlemler; genelde planlama önlemleri, kütlesel ve tabakalı su geçirimsizlik önlemleri olarak iki grupta toplanın(l)
Planlama önlemleri olarak öncelikle zeminin su geçirimsiz hale getirilmesi için zemin takviyesi yöntemlerine gidilebilir. Bunlar zemine kazık çakmak ve zemine uygulanan çimento enjeksiyonlarıdır. İkinci ilke, yapının zeminden yükseltilmesidir. Üçüncü ilke ise, suyun keson veya drenajla, yapıya geçmeden toplanması ve kanalize edilmesidir. Bütün bu hallerin dışında yapı zemin suyu ile basınçlı ve kapiler bir şekilde etkilenmekte ise, alınacak önlem, yapının bodrum döşemesi ve yan duvarlarını kesintisiz örtecek şekilde bohçalanmasıdır. Burada kesintisiz bir temel sistemi uygulamak üzere radya temel sistemine gitmek de yararlı sonuç verecektir.
Kütlesel ve tabakalı su geçirimsizlik önlemleri için de ilke, ya bünyeyi dolu yaparak veya katkı maddeleri kullanarak su geçirimsiz hale getirmek veya suyun etkili olduğu yüzeyleri su geçirmez tabakalar'la kaplamaktır. Yapılarda zemin veya bodrum döşemelerini sudan arındırmak için yapılacak detaylandırmalarda, öncelikle kapilariteyi kesen dolgu malzemesinin uygulanmasından sonra, düzeltilmiş bir zemin üzerine su yalıtım tabakasının serilmesi ve düşeyde kesintisiz devam ettirilerek bitiş noktasının sokul hizasında korunması gerekir. İlke olarak ahşap, tuğla gibi malzemelerin kısa sürede tahrip olmaması için zeminle doğrudan teması kesilmelidir.

Binalarda Su Yalıtımı örtülerinin ise, ilke olarak sürtünme ve yatay itki olan kayma etkilerini almayacak şekilde, üzerine gelen yükün düzenli yayılması, iç yapısında çürüme ve küflenme olmaması, ısıdan meydana gelen akma ve yumuşamalara dayanıklı olması gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bakırköy Bina ve Zemin Su Yalıtımı 444 0 851

Beşiktaş Bina ve Zemin Su Yalıtımı 444 0 851

Beyoğlu Bina ve Zemin Su Yalıtımı 444 0 851